Information Rut-avdrag

Rutavdraget är en välkomnande lättnad i ekonomin för många hushåll. Detta skattestöd innebär att du får tillbaka hela 50 procent av arbetskostnaden direkt vid köp av tjänsten. Förutom hemstädning, flyttstädning, fönsterputsning, flytthjälp och trädgårdsarbete, kan du också nyttja avdraget för en rad andra tjänster såsom barnpassning, vilket ger dig mer tid för andra aktiviteter samtidigt som det skapar jobb i servicesektorn.

Rut-avdrag Malmö

Avdraget omfattar upptill 75.000:- per person och år och det administreras av det utförande företaget. Det innebär att du som kund inte behöver hantera pappersarbetet. Det enda du behöver göra är att se till att tjänsten och företaget du anlitar uppfyller Skatteverkets villkor för rutavdrag. Men det är värt att notera att du inte kan få mer i avdrag än vad du har betalat i skatt under året.

Det innebär att det totala belopp du kan utnyttja är begränsat till din årliga skattesumma.

När du köper en tjänst som omfattas av RUT behöver du själv inte ansöka om rutavdraget.
 

Så här går det till när du använder någon av Winfields tjänster

 

  1. Du anlitar oss för en tjänst som omfattas av RUT-avdraget, till exempel hemstädning, flyttstädning eller flytthjälp.
  2. Vi drar av en del av arbetskostnaden på din faktura och vi begär sedan om en utbetalning från Skatteverket.
  3. Skatteverket fyller i beloppet i din inkomstdeklaration.

 

Tänk på att...
Kostnader för drivmedel, flyttbil och hyra av magasin inte ger rätt till RUT-avdrag. Därför redovisas alltid arbetskostnaden separat.
Så mycket avdrag får du göra

Rutavdraget kan som mest vara 75.000 kronor per år och rut-avdraget utgör 50 procent av arbetskostnaden. Om du har dubbel bosättning får du göra avdrag för bägge bostäderna, men taket är fortfarande 75.000 kronor. Varje person i hushållet får göra varsitt rutavdrag. Om ni är två som bor tillsammans får ni göra avdrag på totalt 150.000 kronor.

Den totala summan som du får dra av omfattar även rotavdraget. Om du har anlitat rot-tjänster för till exempel en husreparation används alltså en del av avdraget för detta.

För att få göra ett RUT-avdrag måste du ha betalat tillräckligt med skatt det år som deklarationen gäller. Om du till exempel utnyttjar 20.000 kronor i rutavdrag måste din slutliga skatt vara minst 20.000 kronor.
Checklista för RUT-avdraget

Det är mycket enkelt att använda rutavdraget och i de allra flesta fall uppstår inte några frågetecken. Om du vill vara helt säker på att det inte blir några fel kan du gå igenom vår checklista. En mer detaljerad lista finns på Skatteverkets sida om villkor för rutavdrag.

 

  • Du har fyllt 18 år och betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av inkomsten. Du har rutavdrag kvar som du inte utnyttjat. Du har betalat tillräckligt med skatt för att få göra rutavdrag.
  • Du bor helt eller delvis i bostaden (du måste inte äga den) Avdraget gäller även fritidshus, stuga eller andelslägenhet.
  • Man kan göra avdrag för två bostäder om du har dubbel bosättning.
  • Du får använda RUT i föräldrarnas bostad.
  • Utföraren är registrerad för F-skatt, eller A-skatt om det är en privatperson. Utföraren får inte vara närstående.
  • Du och utföraren har delat ansvar för att tjänsten verkligen omfattas av RUT. Vi på Winfield går i god för att vi bara erbjuder rut-tjänster när vi vet att det är avdragsgillt.